Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Οι βατσιμάνηδες της Μασσαλίας - Ζαν Κλωντ Ιζζό

Βατσιμάνηδες ονομάζονται οι ναυτικοί που παραμένουν ως φύλακες στα καράβια που βρίσκονται παροπλισμένα. Το Αλντεμπαράν έχει ρίξει άγκυρα στα ανοιχτά της Μασσαλίας. Πλοίο χωρίς πλοιοκτήτη. Ο λιβανέζος καπετάνιος Αμπντούλ, ο έλληνας δεύτερος καπετάνιος Διαμαντής και ο τούρκος ασυρματιστής Νεντίμ έχουν απομείνει στο πλοίο περιμένοντας μια πιθανή πώληση, κάτι το οποίο θα δώσει το δικαίωμα στο πλοίο να λύσει ξανά.

Όπως εξηγεί και ο ίδιος ο συγγραφέας το βιβλίο ετούτο είναι δημιούργημα της φαντασίας και δεν στηρίζεται σε πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις. Μέσα όμως από ετούτες τις σελίδες ο Ζαν Κλωντ Ιζζό επιθυμεί να αναφερθεί στους ναυτικούς εκείνους που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε πλοία φαντάσματα, χωρίς πλοιοκτήτη και αναγκάζονται να ζουν σε συνθήκες άθλιες ελπίζοντας είτε σε μια πώληση είτε σε μια δικαστική απόφαση. Είναι αφορμή το λιμάνι της Μασσαλίας, είναι από άκρη σε άκρη η μεσόγειος που ταλανίζεται από την νόσο των παροπλισμένων πλοίων. Δεν είναι τυχαία η επιλογή της καταγωγής των τριών πρωταγωνιστών.

Ο γάλλος συγγραφέας στήνει την ιστορία του μαεστρικά. Δεν είναι μόνο η πλοκή και η δράση, είναι και η ανθρωπολογική προσέγγιση όχι μόνο των ναυτικών αλλά και ολόκληρης της στεργιανής κοινότητας που έχει άμεση σχέση με το λιμάνι. Η δράση εκτελίσσεται στην στεριά, η θάλασσα αποτελεί μέρος μόνο των περασμένων.
Ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί. Ως θεματική τα βιβλία που έχουν να κάνουν με την ναυτική ζωή δεν είναι, θα έλεγα, η αδυναμία μου, αλλά το συγκεκριμένο πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα από την αλμύρα και το νόστο της θάλασσας.

Ο Ζαν Κλωντ Ιζζό γεννήθηκε το 1945 στην Μασσαλία. Πίστευε πως όλοι είμαστε χαμένοι ναυτικοί. Σε ηλικία 50 χρονών δημοσίευεσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο Το μαύρο τραγούδι της Μασσαλίας. Ακολούθησαν τα βιβλία Τσούρμο και Soleá. Πέθανε τον Ιανουάριο του 2000.

Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Μετάφραση Μαριλένα Καρατζάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου