Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Κάτω από το ηφαίστειο - Μάλκομ Λόουρυ

(Με αφορμή την κινηματογραφική μεταφορά του Τζον Χιούστον)

Μεξικό. Πρώτη Νοεμβρίου. Ημέρα των νεκρών, γιορτή που θυμίζει κάπως τα ψυχοσάββατα του ορθόδοξου εορτολογίου. Ημέρα κατά την οποία ο κόσμος πηγαίνει στα νεκροταφεία για να φάει και να διασκεδάσει δίπλα στα μνήματα των αγαπημένων του προσώπων που έχουν πια χαθεί. Είναι η μέρα κατά την οποία οι ψυχές επιστρέφουν, γι'αυτό οι ζωντανοι πρέπει να φροντίσουν ώστε να κάνουν το ταξίδι τους ευχάριστο, να μην κλάψουν και γίνει γλιστερό το μονοπάτι. Πουθενά αλλού στον κόσμο ο θάνατος δεν γιορτάζεται κατά αυτόν τον τρόπο. Αμερικάνικη εξέλιξη αυτού του εθίμου αποτελεί το helloween.

Ο Τζέφρυ είναι πρώην πρόξενος της Αγγλίας. Η φυγή της συζύγου του Υβόν τον έχει καταρρακώσει. Βυθίζεται μέρα με την μέρα όλο και πιο πολύ στην δίνη του αλκοόλ. Τα χέρια του τρέμουν τόσο πολύ που του είναι αδύνατο να απαντήσει στα γράμματά της. Εκείνη την μέρα, μαζί με τους νεκρούς, επιστρέφει και εκείνη. Η ευτυχία μοιάζει να βρίσκεται τόσο κοντά, όμως η μέρα των νεκρών τελειώνει, οι νεκροί πρέπει να επιστρέψουν στον κόσμο των σκιών.


Πάνε χρόνια από τότε που διάβασα το Κάτω από το ηφαίστειο του Μάλκομ Λόουρυ. Δεν πρόκειται απλώς για ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει, είναι πολύ μικρός ο χαρακτηρισμός αυτός. Είναι το βιβλίο που με έχει στοιχειώσει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο.
Η κινηματογραφική μεταφορά ήρθε απλώς να μου φωτίσει κάποιες πτυχές της πλοκής που με τον καιρό είχαν ξεθωριάσει. Εκεί επικεντρώνεται κυρίως ο Χιούστον, στην πλοκη. Δεν με απογοήτευσε η μεταφορά του βιβλίου στην μεγάλη οθόνη ακριβώς επειδή οι προσδοκίες μου ήταν πολύ μικρές, το θεωρούσα αδύνατο να καταφέρει κάποιος να μεταφέρει την ψυχή του γραπτού σε εικόνα. Ο Τζέφρυ πάντως έμοιαζε πολύ με τον Τζέφρυ που εγώ είχα φανταστεί.

Προτείνω ανεπιφύλακτα το βιβλίο αυτό. Σε καμία περίπτωση η ταινία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εμπειρία της ανάγνωσης.

Εκδόσεις Αστάρτη.
Μετάφραση Μαρίνα Λώμη.

Η σελίδα του wikipedia για τον Μάλκομ Λόουρυ.
Λίνκ για την ταινία στο IMDB.
Το ομώνυμο τραγούδι των Διάφανων Κρίνων, Κάτω από το ηφαίστειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου