Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Οι Αναμνήσεις του Μόσμπυ - Σάουλ Μπέλοου



Η συλλογή διηγημάτων με τίτλο Οι αναμνήσεις του Μόσμπυ πρωτοκυκλοφόρησε το 1968 και χωρίς να είναι από τα γνωστότερα έργα του σημαντικού αυτού λογοτέχνη, τα διηγήματα, που την αποτελούν, είναι αρκετά αντιπροσωπευτικά του ύφους του Μπέλοου.

Ιστορίες που έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο και διαδραματίζονται τόσο στην Αμερική όσο και στο εξωτερικό, όπου ο συγγραφέας έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του. Η μοναξιά, η αγωνία πριν το θάνατο, η ματαιότητα και το άγχος της ύπαρξης, ο ρόλος του Θείου και οι χίμαιρες είναι μερικά από τα προσφιλή θέματα του δημιουργού τα οποία συναντάμε και σε αυτήν τη συλλογή.

Στο πρώτο διήγημα, με τίτλο Αφήνοντας το κίτρινο σπίτι, η Χάττυ, γριά πια, ζει στο σπίτι που της άφησε η νεκρή πια πρώην αφεντικίνα και φίλη της δίπλα από μια λίμνη αρκετά μακριά από κάποια κατοικημένη περιοχή. Μετά από ένα ατύχημα που είχε, και παρά τη στήριξη που έλαβε από ένα ζευγάρι γειτόνων της, αντιλαμβάνεται πως το τέλος της πλησιάζει. Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση αναρωτιέται γιατί πρέπει να πεθάνει τώρα που επιτέλους απέκτησε ένα δικό της σπίτι μετά από μια ζωή σκληρή και γεμάτη μοναξιά.

Στο Παλιό σύστημα, μια παρεξήγηση θα χαλάσει τις σχέσεις τεσσάρων αδερφών εβραϊκής καταγωγής. Ο Ισαάκ Μπράουν θα πάρει ένα επιχειρηματικό ρίσκο ενώ τα αδέρφια του θα κάνουν πίσω την τελευταία στιγμή, από αυτή τη συμφωνία ο Ισαάκ θα αποκομίσει τεράστιο οικονομικό κέρδος το οποίο και θα αποτελέσει τη βάση του μετέπειτα πλουτισμού του. Η αδερφή του η Τίνα δε θα τον συγχωρέσει, εκείνος όμως θα επιμείνει.

Γυρεύοντας τον κύριο Γκριν, αυτός είναι ο τίτλος του τρίτου διηγήματος όπου ο κεντρικός ήρωας, Τζωρτζ Γκρεμπ, στα πλαίσια της νέας του δουλειάς, θα σπαταλήσει αρκετές ώρες τριγυρνώντας στις φτωχογειτονιές του Σικάγο ψάχνοντας για τον ανάπηρο δικαιούχο της χρηματικής βοήθειας του δήμου.

Τα χειρόγραφα του Γκονζάζα αναζητά στη Μαδρίτη ένας Αμερικανός. Ο Γκονζάζα, ποιητής κυνηγημένος από το φρανκικό καθεστώς, άφησε κάποια ποιήματά του στην αγαπημένη του. Ο Μπέλοου θα αναφερθεί στα προβλήματα που προκαλεί η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στους κατοίκους της όταν εκείνοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό, ένα θέμα το οποίο παραμένει αρκετά επίκαιρο έως τις μέρες μας.

Κάποιος που θα γινότανε πατέρας. Ο Ρότζιν παίρνει τον υπόγειο για να συναντήσει την ερωμένη του, η ψυχολογική του διάθεση θα μεταβληθεί αρκετές φορές στη διάρκεια του ταξιδιού του κάτω από την πόλη, τα αισθήματά του για εκείνη θα δοκιμαστούν μέχρι να φτάσει στην πόρτα του σπιτιού της.

Οι αναμνήσεις του Μόσμπυ είναι το τελευταίο διήγημα της συλλογής και εκείνο που δίνει τον τίτλο σε αυτή. Είναι το πιο φιλόδοξο από τα έξι διηγήματα. Ο Μόσμπυ αποσύρεται στο Μεξικό με σκοπό να γράψει την αυτοβιογραφία του. Μέσα από την εξιστόρηση ενός μέρους αυτής, ο Μπέλοου θα διατρέξει ένα μεγάλο μέρος του προηγούμενου αιώνα τόσο από ιστορικής άποψης όσο και από πολιτικής, κοινωνικής και φιλοσοφικής.

Εκτός του Μόσμπυ, οι υπόλοιποι ήρωες είναι άνθρωποι καθημερινοί. Ο συγγραφέας, ικανός ψυχογράφος, διηγείται τις απλές, καθημερινές τους ιστορίες με έναν τρόπο προσωπικό και ιδιαίτερο. Δράματα ανθρώπινα, που θα μπορούσαν να ανήκουν σε οποιαδήποτε χώρα ανεξαρτήτως εποχής.

Ο Μπέλοου είναι ένας από τους αξιολογότερους Αμερικανούς συγγραφείς του αιώνα που μας πέρασε και η νουβέλα του Άδραξε τη μέρα είναι must read.


Μετάφραση Σωκράτης Ηλιάδης.
Εκδόσεις Νεφέλη.



   


1 σχόλιο: